Nieuwe zender fox sports claimt tientallen domeinnamen in udrp

fox sports
Nederland krijgt er een nieuwe, brede televisiezender bij. Het Amerikaanse tv-concern Fox start in augustus met een nieuw open kanaal, met series, films en sportprogramma’s. Dit open kanaal zal voor iedereen te bekijken zijn. Daarnaast zal een sportkanaal gelanceerd worden onder de naam Fox Sports

FoxSports online en offline identiteit

In Nederland is Fox sinds vorig jaar eigenaar van de voetbalrechten van de eredivisie en betaalzender Eredivisie Live. Daarom zal de Voetbalzender Eredivisie Live vanaf 1 augustus een nieuwe naam krijgen: Fox Sports Eredivisie. Om de zenders ook internationaal herkenbaar aan te kunnen bieden heeft FOX met “FOX Sports” (waaronder Brazilië, Japan, Italië) wereldwijd gekozen voor één overkoepelende merknaam, vergelijkbaar met andere internationale mediamerken als CNN, RTL en SKY.

Nieuwe televisiezenders Fox

Voor zover ik heb kunnen herleiden, zullen er twee nieuwe zenders worden gelanceerd die als online portal Foxsports.nl hebben:

  • (naamswijziging) digitaal voetbalkanaal Eredivisie Live wordt Fox Sports Eredivisie
  • (nieuw) digitaal voetbalkanaal met internationaal topvoetbal: Fox Sports International
  • (online) portal Foxsports.nl

Fox Sports internationale UDRP

In de Verenigde Staten lanceert FOX volgende maand de zender Fox Sports 1 en heeft deze week een UDRP met zaaknummer 1509782 ingediend om het beheer te krijgen over 22 domeinnamen zoals FoxSports1.com en FoxSports1.Tv. De Uniform Dispute Resolution Policy is een internationale afspraak voor het oplossen van disputen over .com, .org en .net domeinnamen (uitleg). De complete lijst met namen genoemd in de UDRP:

Domein Extensie
foxsport.tv
foxsport1.com
foxsport1.net
foxsportnews.net
foxsportnews.tv
foxsportone.com
foxsportone.net
foxsports1.net
foxsports1.tv
foxsports2.net
foxsports2.tv
foxsports3.net
foxsports3.tv
foxsports3d.net
foxsports3d.tv
foxsportsnews.net
foxsportsone.net
foxsportsone.tv
foxsportsthree.net
foxsportsthree.tv
foxsportstwo.net
foxsportstwo.tv

Domeinnamen Fox Sports in Nederland

In Nederland lijken de meest voor de hand liggende domeinnamen reeds sinds mei 2013 in bezit te zijn van Twentieth Century Fox Film Company Ltd:

  • foxsports.nl: geregistreerd
  • foxsports1.nl: geregistreerd
  • foxsports2.nl: geregistreerd
  • foxsports3.nl: vrij
  • foxsportseen: vrij

Conclusie

Het is een behoorlijk agressieve, hoewel legitieme en in dit geval terechte, tactiek om alle Fox gerelateerde domeinen in handen te krijgen. Het lijkt erop dat aan de groei van foxsports.nl nog geen einde komt. Mede door de registratie van foxsports1.nl en foxsports2.nl zou je de conclusie kunnen trekken dat in de loop van de tijd meerdere zenders gelanceerd worden. de Of dit zijn slechts preventieve registraties om te voorkomen dat de domeinen in verkeerde handen vallen.

Foxsport Eredivisie te zien in Nederland

De zender Fox Sports Eredivisie is te zien via het kabel netwerk van televisie provider Ziggo, zo is bekend gemaakt op 26 juli 2013.