Domein met status redemption period of registrar hold

Een .com of .net domeinnaam kan verschillende statussen hebben. De meest voor de hand liggende status is de status Active. Wanneer een domeinnaam de status Active heeft, is alles in orde. Het kan echter voorkomen dat een domeinaam recent is opgezegd of dat een domein is verlopen zonder dat deze is opgezegd door de eigenaar. Op dat moment komen de statussen Redemption Period en/of Registrar Hold in beeld.

De status van een domeinnaam kan worden opgezocht in de Whois Een .com of .net domein krijgt de status Redemption Period als deze is opgezegd door de eigenaar. Een andere variant is de de status Registrar Hold. Een domeinnaam krijgt deze status wanneer het domein verlopen is bij de oude provider, maar nog niet is opgezegd.

Wie mag een domein in Redemption Period of Regisrar Hold registreren ?

Tijdens de Redemption Period kan alleen de oude eigenaar samen met de oude provider de domeinnaam heractiveren. Een domein met status Regisrar Hold mag alleen worden verlengd bij de oude provider. Dit om te voorkomen dat de domeinnaam wordt gekaapt.

Tijdsindicatie vrijkomen domeinnaam na redemption period

In de Whois van een .com / .net domein staan onderstaande data vermeld:

Created: 2006-07-05 (dag van eerste registratie)
Expires: 2013-07-05 (vervaldatum registratie)
Updated: 2013-08-16 (datum dat er een wijziging heeft plaatsgevonden *)
Registrar Status: redemptionPeriod

Belangrijk is om de Expires datum goed in de gaten te houden en vervolgens aan de hand van de kalender bij te houden wanneer de volgende status in werking treedt. Volgens een vast stramien van 30 en 60 a 65 dagen verandert de status van Active tot uiteindelijk Delete. Overzicht:

expiration date
status
betekenis
t-1ACTIVEDomein is actief.
tHOLDDomein is niet meer actief maar kan wel geheractiveerd worden door registry
t+30REDEMPTION PERIODDomeinnaam is niet meer actief maar kan tegen kosten geheractiveerd worden door de registry
t+60PENDING DELETEIn deze periode kan de domeinnaam niet meer geheractiveerd worden.
t+65DELETEDDomein is verwijderd door de registry en is vrij ter registratie.

In bovenstaand overzicht betekent het dat de domeinnaam zeer waarschijnlijk op 8 september (dag t + 65) vrij komt voor registratie.

* Deze wijziging kan ook betekenen dat er een wijziging in DNS server of adres heeft plaatsgevonden en heeft dus niet direct een verband met de Registrar Status