Een domeinnaam op Ethereum

Een Nederlands of buitenlands domeinnaam aanschaffen is tegenwoordig voor iedereen gemakkelijk te regelen. Er zijn voldoende registrars over de hele wereld waarbij men tegen een goedkoop tarief een domeinnaam kan registreren. Doel van zo’n domeinnaam is om een website bereikbaar te maken.

Tegenwoordig is het ook mogelijk een Ethereum adres om te zetten naar een domeinnaam. Dit betekent dat men niet meer de lange reeks aan cijfers en letters van een Ethereum adres hoeft te gebruiken, maar dat men gemakkelijk Ethereum tokens kan overmaken naar een verkort domeinnaam als ‘amsterdam.eth’ of ‘pietjansen.eth’.. Om een dergelijk domeinnaam te bemachtigen, dient men te bieden op een publieke veiling. Omdat de veiling publiek is, kunnen domeinnamen soms behoorlijk wat opleveren.

Hoe werkt een domeinnaam op Ethereum?

Bitcoins en andere altcoins worden steeds populairder. Ethereum is een van de meest populaire alternatieve currency. Waar een Bitcoin bedoeld is als alternatief betaalmiddel, is Ethereum vooral bedoeld voor het opstellen van bijvoorbeeld slimme contracten. Dankzij blockchaintechnologie werkt Ethereum anders dan bijvoorbeeld de euro of de dollar. Het is mogelijk bepaalde zaken slimmer te verwerken. Dit houdt in: als aan voorwaarde X is voldaan, gebeurt handeling Y, wat resulteert in resultaat Z. Het bedrijfsleven maakt er dan ook steeds meer gebruik van. Zo is al geprobeerd de sportwereld in Ethereum te vatten. Ook verzekeraars zijn er momenteel mee bezig.

 

Ethereum is dus een interessant alternatief. Hoewel Ethereum niet per se een betaalmiddel is, is het wel mogelijk cryptogeld met elkaar uit te willen. De vertegenwoordiging van waarde wordt bij deze altcoin uitgedrukt in de token ‘Ether’. Om Ether te kunnen over te maken, heeft men een Ethereum-adres nodig.

Het probleem

Dit adres is gemakkelijk aan te maken met een wallet. Maar wie dan Ethereum tokens naar elkaar wil overmaken, moet dit lange adres kopiëren en plakken. Dat is een probleem, omdat er gemakkelijk fouten mee kunnen worden gemaakt. Daarom kun je een eigen domeinnaam maken die naar het Ethereum adres verwezen wordt. Bijvoorbeeld ‘pietjansen.eth’.

Hoe werkt dit?

Een domeinnaam registreren om Ethereum tokens op te ontvangen, werkt aan de hand van de Ethereum Name Service (ENS). Het is een initiatief van Ethereumspecialist Nick Johnson. Er wordt nog steeds actief aan ontwikkeld door vele ontwikkelaars die hun verbeteringen doorgeven op Github.

Een domeinnaam registreren werkt als volgt: gebruik een website als Etherscan om te zien of het domeinnaam nog vrij is. Is dit het geval, dan is het mogelijk op een domeinnaam te bieden. Dit kan via websites als MyEtherWallet. Je dient een maximumbod, uitgedrukt in Ethereum tokens in te vullen. Met een bid mask kun je je bod tot het laatste moment geheim houden. De bid mask moet tenminste de waarde van het echte bod vertegenwoordigen.

Als de veiling bijna is afgelopen, dien je het bod publiekelijk te maken. Je laat dan de bid mask vallen. Dit noemt men de ‘reveal periode’. Het publiekelijk maken van het echte bod heet ‘revealen’ en is verplicht. Doe je dit niet, dan grijp je naast en raak je de waarde van je bod volledig kwijt. Om je bod te revealen, heb je een secret phrase nodig. Deze maak je aan bij het uitbrengen van een bod. Bewaar deze informatie goed, want alleen op deze manier kun je wijzigingen maken aan je domeinnaam.

Als niemand biedt, heb je je domeinnaam voor 0.01 ETH gekocht. Dat is hooguit een paar euro. Maar als je een gewild domeinnaam wilt hebben en men tegen elkaar opbiedt, kan het domeinnaam zo duizenden euro’s waard zijn. Dit werkt dus anders dan bij het registreren van een gangbaar domeinnaam.

Het bieden is niet volledig gratis. Je raakt 0.5% van je bod in ieder geval kwijt. Dit noemt men in het Engels ‘burning’. Het verbranden van Ethereum hoort bij het ontwerp van de altcoin. Dit betekent dat een deel van het bod voor altijd uit het netwerk verdwijnt. Je krijgt dit deel van de inleg niet terug.

Heb je geboden op een domeinnaam bij de veiling, maar heb je niet gewonnen? Dan krijg je je Ethereum tokens terug, als je tenminste het bod hebt uitgebracht en gerevealed aan de hand van de ‘secret phrase’. Heb je dat niet gedaan, dan krijg je niets terug.

Domeinnamen brengen soms veel op

Je kunt niet zomaar een Ethereum domeinnaam bij een registrar aanmaken. Geïnteresseerden moeten bieden op een publieke veiling. Bij interessante domeinnamen, kan de veiling behoorlijk prijzig uitpakken. Zo is het domeinnaam ‘amsterdam.eth’ verkocht voor bijna 9 Ether. Dat lijkt wellicht weinig, maar het domeinnaam vertegenwoordigt een waarde van bijna 3900 dollar.

Als je je eigen naam als domeinnaam kiest, of iets waar weinig interesse voor is, kun je je domeinnaam soms al voor 3 dollar kopen. Als je het domeinnaam binnen hebt, kun je deze koppelen aan een nameserver. Daarvoor heb je een name hash nodig. Deze kun je vinden op de website van Etherscan. Vervolgens voer je de benodigde informatie in bij MyEtherWallet. Het configureren lijkt sterk op het configureren van (sub)domains op nameservers. Ook hiervoor heb je een publieke resolver nodig, die je op resolver.eth kunt vinden. De publieke resolver is vergelijkbaar met de diensten die Google en OpenDNS aanbieden. Hoe dit precies werkt, staat beschreven op de gids over Ethereum Name Service op SmartContract.nl.

Veiligheid van Ethereum

Het is bijna onmogelijk om Ether tokens te stelen, wanneer de gebruiker gebruikmaakt van een goed beveiligde wallet. Dit kan door een softwarematige wallet te kiezen, of gebruik te maken van een hardwarematige wallet. In beide gevallen is er sprake van uitgebreide versleuteling. Met een hardwarematige wallet kun je op het scherm wat de wallet aflezen waarnaar je je tokens overmaakt. Op die manier kun je voorkomen dat je slachtoffer wordt van een virus die tokens naar een ander account overmaakt.

Op gebied van waarde is Ethereum net zo veilig als de Bitcoin en de altcoin. Sommige experts noemen cryptovaluta een bubbel. De waarde kan soms behoorlijk fluctueren. Daarom is het belangrijk alleen geld te investeren dat je kunt missen.