Eén van de uitkomsten van het laatste Domeinnaamdebat, was de wens om particuliere domeinnaamhouders de mogelijkheid te geven hun gegevens die zichtbaar zijn in de Whois (op de SIDN-website) verder te beperken.
De ontwikkeling van de online privacy speelt al sinds medio 2000. Rond die tijde stonden ook telefoonnummers en adressen van Bekende Nederlanders online wat nogal eens tot ongemakkelijke situaties leidde.
Maatregelen sinds 2010
Sinds 2010 toont SIDN.nl alleen nog de naam van de houder en het e-mailadres van de administratieve contactpersoon (meestal ook de houder).Vanaf 1 maart 2016 is bij particuliere domeinnaamhouders ook de naam niet meer opvraagbaar via de Whois. Zakelijke domeinnaamhouders krijgen de mogelijkheid om juist meer gegevens te tonen in de Whois.
Sinds 2010 ziet een domeinnaam aanvraag en whois gegevens via SIDN als volgt uit:
Onderscheid tussen zakelijke en particuliere domeinnaamhouders
Vanaf 1 maart maakt SIDN onderscheid tussen zakelijke en particuliere domeinnaamhouders, als het gaat om de gegevens die getoond worden in de Whois.
Wat is een particuliere domeinnaamhouder ? Een particuliere domeinnaamhouder is een natuurlijke personen die niet handelen in de uitoefening van een beroep of bedrijf.
Wat is een zakelijke domeinnaamhouder ? Bij zakelijke domeinnaamhouders gaat het om domeinnamen op naam van een bedrijf of organisatie.
Onderstaande tabel laat zien wat er verandert:
Met deze verandering volgt SIDN lijn van verschillende andere Europese registry’s, zoals EURid (.eu), DNS Belgium (.be) en Nominet (.uk). Deze registry’s bieden particuliere houders ook mogelijkheden om minder gegevens van hun domeinnaamregistratie te tonen in de Whois.
Nieuw Kenmerk in domeinnaamregistratiesysteem
Vanaf 1 maart laat SIDN van alle domeinnaamregistraties in het registratiesysteem met het kenmerk Natuurlijk persoon automatisch de beperkte gegevens zien in de Whois. Voor deze domeinnamen geldt dus dat de naam van de houder niet meer zichtbaar is.
Registraties met andere kenmerken beschouwen we als zakelijk en bij deze domeinnamen laat de Whois de naam van de houder wél zien. Het adres van de houder is standaard niet te vinden in de Whois-gegevens, maar kan als u dit wilt wel zichtbaar gemaakt worden. Hiervoor kunt u terecht bij uw registrar.
Taken registrar ivm verhogen privacy
Uw registrar kan u ook helpen als aan uw domeinnaamregistratie om wat voor een reden dan ook het verkeerde kenmerk gekoppeld is en uw gegevens (naam en adres) daardoor ten onrechte wel te vinden zijn in de Whois. Uw registrar kan dit voor u corrigeren.
Opvragen van meer contactgegevens van domeinnaamhouders
Er zijn situaties waarin het wel noodzakelijk is om meer informatie op te kunnen vragen over een domeinnaamhouder, ook als dit een particuliere houder betreft. Deze mogelijkheid bieden we nu al aan in Nederland gevestigde advocaten en gerechtsdeurwaarders. Deze regeling breiden we uit. Vanaf 1 maart kan iedereen met een aantoonbaar belang nadere gegevens van een domeinnaamhouder bij ons opvragen voor de volgende doeleinden:
1. Voor het oplossen van technische problemen in verband met de werking van het internet
2. Ten behoeve van de bescherming van intellectuele eigendomsrechten
3 Ter voorkoming en bestrijding van illegale en schadelijke inhoud op het internet.
Het indienen van een gemotiveerd verzoek kan via het ‘Formulier voor opvragen contactgegevens .nl-domeinnaamhouder’ dat beschikbaar komt op de website van SIDN