Tros Opgelicht over oplichting met domeinnamen

Als (startende) ondernemer met een .nl domeinnaam krijg je veelal telefonisch van een bedrijf de melding dat een ander bedrijf een .com website wil beginnen met dezelfde naam ? Wees dan zeer alert, waarschijnlijk gaat het om een ordinaire verkooptruc om jou, tegen een te hoge vergoeding, de .com naam te laten registreren.

Tips om oplichting te voorkomen

– Controleer zelf of de domeinnaam echt geregistreerd is via bijvoorbeeld http://www.transip.nl
– Doe onderzoek online: zijn er meerdere mensen met dezelfde melding
– Vraag ‘de beller’ naar zijn gegevens zoals KVK nummer, LinkedIn profiel etc. Stel tegenvragen.
– Een domeinregistratie kost meestal niet meer dan 10 a 15 Euro, ook voor .com namen.

Recent schonk Tros Opgelicht aandacht in de tv uitzending.

In het algemeen is het advies om hier niet op in te gaan.

Je bent nog niet zo lang geleden begonnen met je eigen bedrijf en hebt direct een website gelanceerd. Je hebt een domeinnaam gekozen en geregistreerd waardoor potentiële klanten direct weten wie jij bent en wat jij doet. Je richt je vooral op Nederlandse klanten, dus je hebt alleen de domeinnaam met de .nl-extensie genomen. Mocht je ooit internationaal aan de slag gaan, dan kan je altijd nog een .com-versie registeren. Een mooie droom, maar misschien iets voor de toekomst

Dan word je ineens gebeld door een bedrijf dat zich bezighoudt met de controle op dubbele domeinnaamregistraties, of zoiets. Er schijnt een probleem te zijn. Geloof het of niet, er is een bedrijf dat heeft aangegeven een website te willen beginnen met dezelfde domeinnaam als jouw bedrijf, maar dan op de .com-extensie. Dat is slecht nieuws. Maar, gelukkig heeft de man die je aan de lijn hebt de oplossing ook meteen voor handen. Oef. Jij schijnt een ‘eerste registratierecht’ te hebben. Als jij aangeeft de .com-versie nu voor tien, misschien vijf jaar te willen claimen, kan dit direct geregeld worden. De kosten? Tien keer 39 euro, vooraf te betalen, exclusief BTW, uiteraard.

Geregeld krijgt Opgelicht?! meldingen over deze domeinnaamverkopers. Meestal melden zich mensen die uiteindelijk niet in zee zijn gegaan met deze verkopers en toen ontdekten dat de .com-versie nooit geclaimd werd door een ander bedrijf. Ook bedrijven die wel snel de .com-versie hebben laten registreren, melden zich. Ze zijn tot de conclusie gekomen dat het een eenvoudige verkooptruc is en dat ze misschien vier of vijf keer te veel hebben betaald. De paniek die gecreëerd werd, bleek een schijn-urgentie. Goed voor de verkoop, maar pure misleiding.

Bij twijfel kunt u uw vraag altijd aan mij voorleggen