New york en andere steden met eigen domeinextensie

Op dit moment lopen bij ICANN honderden verzoeken om een eigen domeinnaam extensie, ook wel Gtld (*) genaamd, te mogen voeren. Niet alleen voor grote merken is een eigen domein extensie interessant, ook wereldsteden beschouwen een eigen extensie als een versterking van de eigen identiteit.

Eigen domeinnaam extensie voor New York City

De burgemeester van New York, Bloomberg heeft op 2 juli 2013, lokale tijd bekend gemaakt dat de aanvraag van de stad om de extensie .nyc te gebruiken is goedgekeurd door ICANN. Het doel van de eigen extensie is aldus: “.nyc – which will allow New Yorkers and visitors to easily find local businesses, services and information online.” Vanaf eind 2013 is de domeinnaam beschikbaar voor publieke registratie voor personen/ bedrijven en organisaties met een vestiging in of een sterke band met New York City.

Opvallend is dat slechts drie steden in de Verenigde Staten een aanvraag hebben ingediend om een eigen domeinextensie te voeren, te weten Miami (.miami) en Las Vegas (.lasvegas)

Steden met eigen domeinnaam extensie

Enkele andere steden, waaronder Londen en Parijs, hebben al eerder groen licht gekregen om een eigen domeinnaam extensie te mogen voeren.

De reactie van Burgemeester Boris Johnson van Londen: “Acquiring the .london online suffix is an exciting way we can reinforce our position as a world leading digital innovator. Using this virtual moniker will offer the ultimate association with the greatest city on earth”

(*) Wat is een gtld

Wat is een gtld ? Een gtld is een Generic Top Level domain. Kenmerkend voor een Gtld is dat het een algemene term is en niet een specifiek land of regio als doel heeft, zoals bijvoorbeeld .nl of .be. Het huidig aantal van 22 Generic Top Level domains (bijvoorbeeld .com, .net, .info) wordt dit jaar uitgebreid met een “oneindig” aantal extensies. Het is voor merken bijvoorbeeld mogelijk om een eigen extensie te beheren, bijvoorbeeld .apple, ook is het in principe voor iedereen mogelijk om bijvoorbeeld eigenaar te worden van een extensie als .coupon, .humour etc. Daarnaast zijn er veel lokale en regionale overheden die de naam van de eigen stad of regio veilig willen stellen. Voor meer informatie over de uitgebreide procedure, de ICANN heeft een duidelijke FAQ op haar website gepubliceerd.