Tijdstip einde quarantaineperiode wordt zichtbaar in Whois

>dropcatch quarantaineIn Nederland zijn tientallen dropcatchers actief. Een dropcatcher registreert een (.nl) domeinnaam op het moment dat deze uit quarantaine komt en vrijkomt ter registratie. Tot nu toe gaf sidn.nl enkel de dag aan waarop een domeinnaam vrij komt. Als je vanaf 31 januari, 11.00 uur de registratiegegevens van een bestaande domeinnaam opvraagt via de Whois, vind je ook het tijdstip waarop de quarantaineperiode afloopt. De domeinnaam valt dan vrij binnen maximaal 1 uur na aflopen quarantaineperiode.

Dit heeft een averechts effect op het (beoogt aan banden leggen) van dropcatchers, immers, ze hoeven hun resources slechts te richten op één specifiek tijdvak, namelijk het uur nadat de (gewenste) naam volgens de opgave van SIDN uit quarantaine komt.

Hoe laat komt een domeinnaam uit quarantaine

Eén van de uitkomsten van het laatste Domeinnaamdebat, was de wens om het voordeel dat de laatste houder en zijn registrar hebben weg te nemen. Het gaat er hier om dat zij precies weten wanneer de domeinnaam in quarantaine is gegaan en er dus weer uitkomt. Dit voordeel nemen we weg door het tijdstip waarop de quarantaineperiode afloopt te vermelden in de Whois. Iedereen heeft dan dezelfde informatie en de kansen zijn dan gelijk. Domeinnaam valt vrij binnen maximaal 1 uur na aflopen quarantaineperiode

Lees meer op de website van SIDN